Muutama viikko lähtöön?

Voisin aloittaa kertomalla ensin hieman itsestäni ja vaihtoprosessista tähän mennessä. Opiskelen viimeistä vuotta sairaanhoitajaksi ja olen lähdössä Belgian Brysseliin suorittamaan viimeiset 12 viikkoa harjoittelua. Olin viime syksynä kolme kuukautta harjoittelussa Nepalissa ja kokemus oli mahtava. Kirjoitin myös Nepalissa ollessani blogia, joka löytyy osoitteesta: https://kotkanruusunepalissa.blogspot.com. Palattuani Nepalista kävin juttelemassa vaihtokordinaattorini kanssa ja positiivisesta kokemuksestani kuultuaan hän kysyi haluaisinko lähteä uudelleen vaihtoon. Olin välittömästi myyty. Kävin juttelemassa koulutusvastaavan kanssa ja selvisi, että minulla oli jäljellä opinnoissani 12 viikkoa harjoittelua. Oppimisen kannalta harjoittelu eurooppalaisessa sairaalassa oli tarkoituksenmukaisin, joten päätin hakea Skotlantiin. Hakemuksien täyttö sujui tällä kertaa helpommin, kun olin täyttänyt ne jo aikaisemmin ja esimerkiksi pohja motivaatiokirjeelle sekä apurahahakemukselle oli valmiina edellisestä hausta. 


Kevät tuli ja olin innoissani tuutoroimassa Suomeen tulevia erityisesti skontlantilaisia vaihto-opiskelijoita, koska olin itse lähdössä mahdollisesti heidän kotikaupunkiinsa vaihtoon. Tuli maaliskuu ja WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi. Olin jatkuvasti yhteydessä vaihto-opiskelijoihin, joiden harjoittelu Suomessa uhkasi päättyä. Tilanne muualla maailmassa huononi nopeasti, mutta vaihto-opiskelijat elättelivät edelleen toivoa, että saisivat jäädä. Tunsin sympatiaa heitä kohtaan, kun ajattelin, että minulta olisi "ryöstetty" ne ainutlaatuiset kokemukset, jotka olin itse saanut kokea vaihdossa. Samalla tunsin kiitollisuutta siitä, että olin saanut mahdollisuuden suorittaa jo yhden opiskelijavaihdon. Tulevaa vaihtoani en uskaltanut suunnitella tai odottaa, koska tilanteen ennustaminen puoli vuotta eteenpäin oli mahdotonta. En varannut harjoittelupaikkoja syksyksi Suomesta, mutta elin koko ajan siinä uskossa, että jonakin päivänä saan ilmoituksen, että vaihto on peruttu.


Kesäkuussa sain ilmoituksen vaihtokordinaattorilta, että Skotlantiin ei valitettavasti oteta opiskelijoita vaihtoon ennen kuin mahdollisesti tammikuussa 2021 — silloin, kun itse olisin jo toivon mukaan valmistunut. Vaihtokordinaattori kertoi kuitenkin, että voi kysellä vaihdon mahdollisuutta esimerkiksi Tanskasta, Kreikasta, Virosta tai Belgiasta. Pyysin häntä kysymään vaihdon mahdollisuutta Tanskasta ja Belgiasta. Tanskasta vastattiin, että vaihto olisi ehkä mahdollinen myöhemmin syksyllä, mutta en uskaltanut valmistumista ajatellen jättää sen varaan. Belgiasta vastattiin, että vaihto olisi mahdollinen syyskuussa, jos tilanne pysyy samanlaisena. Suorittaisin harjoitteluni UZ Brusselissa Diabetes yksikössä, mutta voisin kuulemma vaihtaa kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa sijoitusta harjoittelun aikana neurologian ja aivohalvauksen yksikköön ja kardiologian yksikköön.


Sain vastaanottavalta yliopistoltani Odiseelta tietoa eri sivustoista, jotka tarjoavat majoituksia. Yliopisto itse ei tarjoa majoitusta Brysselissä. Päädyin valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista opiskelija-asuntolan. Alunperin ajattelin, että olisin voinut asua lyhyen aikaa eri Airbnb kohteissa, koska Nepalissa ollessani varasin yhden majoituksen koko ajalle ja harmittelin myöhemmin sitä, ettei minulla ollut helppoa mahdollisuutta muuttaa, kun opin tuntemaan seutua paremmin. Lyhyet Airbnb majoitukset olisivat tulleet kuitenkin paljon kalliimmaksi, kuin yksi pitkä majoitus ja asuminen toisen kodissa pidemmän aikaa ei houkutellut enää löydettyäni opiskelija-asuntolan. Opiskelija-asuntolassa asuminen vaikutti jo itsessään hienolta kokemukselta. Stundencella on kolme asuntolaa eri puolilla Brysseliä, joista valitsin harjoittelupaikkaani UZ Brusselia lähimpänä olevan Studeopoliksen. Studeopoliksessa on yli 200 huonetta ja yksiötä. Huoneissa on valmiina joitakin huonekaluja ja myös yksityinen kylpyhuone. Keittiö ja muut tilat ovat opiskelijoiden yhteisessä käytössä. Huoneen vuokra on kaikkine kuluineen (vesi, sähkö yms.) 626 €/kk. Tässä linkki Studencen sivuille: https://studence.be/en. Sivulla pääsee virtuaalisesti navigoimaan asuntolan eri tiloissa. 


Hain huonetta ensin 10.9 ja 10.12 väliselle ajalle lähinnä mielenkiinnosta onnistuisiko se. Sain vastaukseksi vuokrasopimuksen ajalle 01.09.2020-15.12.2021 ja sopimuksessa luki vuokrasuhteen kestoksi 4,5 kuukautta. Kaksi kirjoitusvirhettä vuokrasopimuksessa sai epäilykseni hieman heräämään. Yritetäänkö minua huijata? Se oli silti ehdottomasti paras majoitusvaihtoehdoista. Pyysin sopimusta ajalle 15.09.2020-15.12.2020 ja he suostuivat. Kysyessäni peruutusmahdollisuudesta, jos harjoitteluni peruttaisiin, sain vastaukseksi, että minun tulee ilmoittaa kuukautta aikaisemmin tai joudun maksamaan seuraavan kuukauden vuokran. En ollut kuullut Belgiasta yli kuukauteen mitään, koska opettajat olivat kesälomalla. Tilanne olisi voinut hyvinkin muuttua siinä ajassa. Viivyttelin allekirjoittamista ja lähetin vastaanottavan koulun opettajille viestiä, jos he voisivat varmistaa vaihdon vielä onnistuvan. Tänään 21.8 klo 00:00 edelleen epätietoisena lähdöstä, lähetin allekirjoitetun vuokrasopimuksen asuntolalle — syteen tai saveen.


Kahdeksan minuuttia myöhemmin opettaja Belgiasta lähetti viestin ja vahvisti vaihdon onnistuvan. Vaihto onnistuu, mutta minun tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa Belgiassa ennen kuin voin aloittaa harjoittelun. Eli toisin sanoen minun pitäisi lähteä jo yhdeksän päivän päästä, 12 päivää suunnitelmaani aikaisemmin, jotta ehtisin suorittaa karanteenin ennen harjoittelun alkua. Olen tällä hetkellä karanteenissa kotona kuumeessa ja odotan COVID-19-testin tuloksia. Jos testi on positiivinen edessä voi olla vielä pitkä karanteeni ja muitakin asioita olisi ennen lähtöä hoidettava. Lähetin opettajille viestiä olisiko vaihdon aloitusta mahdollista siirtää viikolla ja karanteenia Belgiassa kiertää käymällä siellä testeissä. Maanantaina opettajat palaavat töihin lomalta, joten silloin saan todennäköisesti vastauksen. Vaihtoprosessi on ollut hyvin erilainen edelliseen kertaan verrattuna. Toisaalta monet asiat ovat olleet hyvin erilaisia keväästä lähtien.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkalla tapahtuu

Lockdown

Ensimmäinen viikko