Ensimmäinen viikko

Matka Suomesta Belgian Brysseliin sujui mukavasti. Koneessa oli paljon tyhjiä paikkoja, joten turvavälit toteutuivat. Belgialainen kaverini Senne haki minut kentältä ja veimme matkatavarani Airbnb majapaikkaani. Hän näytti minulle autolla hieman paikkoja, jonka jälkeen haimme pizzat ja menimme hänen kotiinsa syömään ja istumaan iltaa. Hänen isäpuolensa lupasi minulle patjan heiltä lainaksi, jotta minun ei tarvitsisi ostaa sitä näin lyhyttä aikaa varten asuntolaan. Huoneeseeni kuului oma parveke, mutta WC, suihku ja keittiö olivat vieraiden yhteiskäytössä. Keittiöön kuului myös parvella sijaitseva huone, jonka vuoksi keittiötä ei saanut käyttää klo 22-10 välillä. Vietin Airbnb majoituksessa 4 yötä ennen muuttoa asuntolaan.





Airbnb Rue Leopold 1:llä

Talon kapea rappukäytävä. Onneksi minun huoneeseeni oli vain kahdet rappuset. Matkalaukkujen kantaminen ylös oli hyvin raskasta.



Oma parveke

Takapiha, joka oli vain majoittajien käytössä.




Ensimmäinen illallinen

Aamulla herättyäni lähdin kävellen kohti keskustaa. Näin joen vartta kävellessäni paljon ihmisiä matkalla ruokajonoon. Näin matkan varrella myös Greenpeacen pisteen, jossa he pyysivät minua osallistumaan leikkimieliseen kilpailuun. Juttelimme pisteen pitäjän kanssa ja hän kutsui minut ystävänsä kanssa kaupungille myöhemmin. Ilmoitin kahdelle ihmiselle minne olin menossa ja kenen kanssa, jotta minut voitaisiin paremmin löytää, jos päätyisin ihmiskaupan uhriksi. He olivat mukavia ja heitä nauratti, kun kerroin varotoimenpiteistäni. Kävin Rogierin metroasemalla hakemassa itselleni MoBIB-kortin, joka on paikallisliikenteen matkakortti. Olin saanut vastaanottavalta yliopistoltani paperin opiskelijakortin hakemiseen. Opiskelijakortin hinta olisi ollut 50 euroa koko vuodeksi. Sain tiskillä tietää olevani liian vanha, koska hinta koski vain alle 25 vuotiaita opiskelijoita. Maksan nyt kortista 50 euroa kuukaudessa. "Onnekseni" olen täällä vain kolme kuukautta, joten en häviä niin paljon rahaa.

Bryssel-Charleroi -kanaali

Jardin botanique de Bruxelles

Maskin käytöstä muistutetaan kaikkialla


Urinaaleja Rue d'Aerschot'lla, joka on tunnetaan Brysselin virallisena punaisten lyhtyjen alueena. Päädyin sinne seurattuani Google mapsin reittiohjeita matkalla kotiin. Luulin ensimmäisen naisen nähtyäni häntä ensin nukeksi.

Noin 200 metrin päässä majapaikastani sijaitseva Église Notre-Dame de Laeken.


Kolmantena päivänä päädyin keskustassa keskelle mielenosoitusta. Aktivistit vaativat valtiota sijoittamaan enemmän rahaa terveydenhuoltoon COVID-19 pandemian vuoksi ja tarjoamaan edullisempaa asumista maassa.




Poliiseja ilmestyi sinne tänne kaupunkia. Nämä poliisit päivystivät nurkan takana viisi minuuttia, jonka jälkeen he lähtivät.


Laekenin linnan portti. Linna on valitettavasti suljettu, joten en pääse tutustumaan siihen lähemmin. Laekenin linna on belgialaisten kuninkaan Philippen ja hänen perheensä virallinen asumus.


Parc de Laeken 



Kassan löytää Brysselissä helposti, koska sana on sama hollannin ja suomen kielellä. 


Alla Wikipediasta lainattu kuva, jossa nähtävissä Belgian viralliset kieliyhteisöt. Punainen on ranskankielinen, kellertävä hollanninkielinen ja sinertävä saksankielinen alue.



By Vascer, Knorck - Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4965157

Koira huussi

Neljäntenä aamuna minun ei tarvinnut lähteä metsästämään aamupalaa kaupungilta, kun olin vihdoin ostanut aamupalatarvikkeita kotiin.


Kävin ihailemassa maisemia Atomiumissa, muovitaidetta ADAM museossa ja Euroopan nähtävyyksiä pienoiskoossa Mini-Euroopassa.


Mini-Eurooppa miniatyyripuisto







Illalla kävimme keskustassa syömässä Sennen kanssa. Haimme salaatit City 2 ostoskeskuksen Copper Branchistä ja söimme Place de la Monnaien aukiolla. Iso suositus Copper Branchille, joka myy herkullista ja terveellistä kasvisruokaa.


Viidentenä päivänä muutin asuntolaan. Huoneeni vessanpönttö oli rikki, eivätkä asuntolan työntekijät tienneet milloin se korjattaisiin, joten pyysin saada vaihtaa huonetta. Alunperin varaamani huone oli hyvin siisti, mutta muut minulle näytetyt huoneet olivat hyvin likaisia. Asuntolan concierge "talonhoitaja" Sonya ehdotti minulle, että jos mikään muista huoneista ei miellytä, niin voisin käyttää ämpäriä vessan vetämiseen. Päädyin valitsemaan huoneista vähiten likaisimman, johon edellinen asukas oli jättänyt patjan, tyynyn ja peiton. Rahaa säästyi ja helpommalla pääsi, kun ei tarvinnut ostaa tyynyä ja peittoa sekä kuljettaa patjaa Senneltä asuntolalle. Muuttopäivä oli kuumin päivä tänne tultuani — 34 astetta. Kävimme Actionissä ostamassa minulle puuttuvia tavaroita, koska se oli Sennen mukaan Ikeaa halvempi ja sijaitsi lähempänä. Löysin sieltä lähes kaiken tarvitsemani suihkuverhoa ja roskakoria lukuunottamatta.

Asuntola on jaettu eri "yksiköihin", joihin pääsee vain siinä yksikössä sijaitsevan asunnon avaimella. Minun yksikköni on 2C. Yksiköihin kuuluu asuntojen lisäksi yhteinen keittiö ja parveke. Meidän yksikössä on 12 huonetta ja asukkaita on tällä hetkellä vain 6. Olen nähnyt itseni lisäksi vain yhden toisen asukkaan käyttävän keittiötä. Osaan asunnoista kuuluu oma keittiö.


Ensimmäisenä iltana näin keittiössä rotan. Kerroin kämppikselleni siitä järkyttyneenä ja hän kertoi sen olevan normaalia, koska viereisessä puistossa on paljon rottia. Tänään näin toisen kerran rotan keittiössä ja kämppikseni kävi kaatamassa viskiä keittiön seinässä olevaan reikään, koska se kuulemma auttaisi.



Jokaisella asukkaalla on keittiössä oma pieni lukollinen kaappi.

Parvekkeen oikeanpuoleiset laatat keikkuvat. Parvekkeella oli myös aikaisemmin kolme eri roskakoria roskien lajitteluun, mutta ne olivat rikki ja vietiin pois, joten nyt meillä on jätesäkki.


Maisema keittiön parvekkeelta

Asuntola sijaitsee kahden kilometrin päässä keskustasta.

Huoneeni parin tunnin siivoamisen jälkeen.


Oma kylpyhuone WC:llä




Keittiössä on siivousvuorot, joka tarkoittaa käytännössä roskien viemistä, koska jokainen siivoaa omat jälkensä.

Koko asuntolan yhteinen oleskelutila. Se oli kuulemani mukaan ennen aina avoinna, mutta joidenkin asukkaiden hölmöilyn vuoksi se suljetaan nykyisin yöksi.



Viikon kärvisteltyäni olin kyllästynyt kuumuuteen ja päätin lähteä ostamaan itselleni shortsit. Belgiassa oli paljon lämpimämpi sää kuin mihin olin pakatessa varautunut. Kiersin monia kauppoja kunnes löysin itselleni vihdoin yhden mieleisen t-paidan ja yhdet shortsit. Suomessa jännitin ehtisikö tilaamani koulukirja saapua ennen lähtöäni. Paketin saapumisilmoitus tuli laskeuduttuani Brysseliin. Kaverini kävi ystävällisesti noutamassa paketin Jumbosta ja lähetti sen minulle. Paketti saapui asuntolalle muutamassa päivässä.

Kävin Anderlachtin Ikeassa kaupungin laidalla muutama päivä sitten ostamassa roskakorin ja suihkuverhon. Kotiin lähtiessäni huomasin, että MoBIB korttini ei toimi. Olin ilmeisesti liian kaukana. Menin loppumatkan Lime -sähköskootterilla, joka oli jännittävä kokemus. Olin aikaisemmin kokeillut sähköskootteria vain lyhyen matkan ja paljon tasaisemmassa maastossa.


Dinner in the sky -ravintola. Lippu maksaa 295 euroa, joten jää varmaan kokeilematta.

Sain tietää sairaalan vaativan lääkärin todistusta työkyvystä vasta juuri ennen lähtöäni, joten en saanut aikaa julkiselle puolelle. Yksityisellä käyminen Suomessa olisi tullut kalliimmaksi, joten päätin jättää käynnin Belgiaan. Kävin eilen yleislääkärillä ja se maksoi 28 euroa. Illalla menin kaupungille suomalaisten naisten kanssa, jotka löysin Jodelista (anonyymi mobiiliviestintäsovellus). Hekin ovat vasta muuttaneet tänne.

Eilen tein ensimmäistä kertaa ruokaa ja tänään pesin pyykkiä. Alkaa tuntua arjen askareita hoitaessa kodilta.



Koneet toimivat kolikoilla. Koneellisen pyykkiä peseminen maksaa 3 euroa ja kuivaaminen 2 euroa. 

Kommentit

  1. Vautsi. Onpa ollut vauhdikas alku. Kuvista näkee paljon 👍😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matkalla tapahtuu

Lockdown